MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Zobacz również

Kibice z Lubuskiego zjechali do Pragi na Grand Prix. Był też Andrzej Huszcza

Kibice z Lubuskiego zjechali do Pragi na Grand Prix. Był też Andrzej Huszcza

Około 150 osób bierze udział w Maratonie Gier Terenowych w Żarach

Około 150 osób bierze udział w Maratonie Gier Terenowych w Żarach

Polecamy

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

Chełm. "Pasja i kariera" spotkanie z Wiesławem Drabikiem i Mirosławem Majewskim

Chełm. "Pasja i kariera" spotkanie z Wiesławem Drabikiem i Mirosławem Majewskim