W marcu 2020 r. pani Barbara Grzelak-Wężowska, rozpoczęła rozmowy dotyczące powstania pierwszej puławskie jadłodzielni - plany pokrzyżował wybuch pandemii. Jednak pomysł ten nie uległ zaniechaniu, a dzięki uporowi i wsparciu radnego i przedsiębiorcy, Andrzeja Kuszyka oraz puławian, którzy poparli inicjatywę, od czwartku (6.05) można już zostawiać w niej produkty żywnościowe, które zbywają w naszych gospodarstwach domowych.
Z lodówki znajdującej się przy "Piaskowej", korzystać można przez całą dobę - nikt nie pilnuje tego, kto, ile i kiedy bierze. Wszyscy, którzy mają zbyt wiele i chcą pomóc innym, zamiast marnować żywność, mogą ją tutaj zostawić. Najważniejsze, żeby była to żywność przydatna do spożycia. Nad działaniem jadłodzielni, opiekę sprawować będą dwie wolontariuszki.
- Mam nadzieję, że inicjatywa się rozrośnie i będzie działała dwustronnie. Ludzie będą w niej zostawiać jedzenie oraz je zabierać - mówił w czwartek, radny Andrzeja Kuszyk
Jadłodzielnia, która stanęła przy hali targowej ma charakter pilotażowy, jeżeli pomysł się sprawdzi, organizatorzy nie wykluczają, że w innych punktach miasta pojawią się kolejne lodówki. Pierwsza jedłodzielnia w Polsce powstała w 2016 r. na Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego, natomiast w naszym regionie znajdują się one m.in. w Lublinie ( 2018 r.) oraz Kraśniku (2020 r.).
W jadłodzielni można zostawić:
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości - „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
- produkty zapakowane lub w pojemnikach
- produkty, które sam mógłbyś zjeść
- produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane, np. torebka ciastek, słój mąki czy ryżu
- wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym z opisem co to za potrawa i datą przygotowania
Produkty których nie zostawiamy w jadłodzielni:
- alkohol
- otwarte puszki czy słoiki z przetworami lub konserwami, itp.
- produkty zawierające surowe jaja (przyrządzone domowej roboty majonezy, budynie, kremy etc.
- surowego mięsa
- wyroby z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać sery, jogurty, twarogi)
- produktów przeterminowanych – „należy spożyć do”
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
- produktów z oznakami popsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, z wydętym wieczkiem, które miały kontakt z pleśnią lub odpadami.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?