3 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/c7/8e/64d62b47c7ddd_o_large.jpg)
fot. dolgachov/123rf.com
Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?
Jeżyny obniżają poziom glukozy i cholesterolu
Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu obniża stężenie cukru we krwi. Naukowcy z University of Illinois odkryli także, że inne składniki zawarte w jeżynach hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Jeżyny mają także niski indeks glikemiczny wynoszący IG=25, dzięki czemu mogą je jeść cukrzycy.